logo1.jpg (6876 bytes)  logo.jpg (8859 bytes)  logo1.jpg (6876 bytes)

[Başkanımız] [Gelişme Planı] [Teşkilat Şeması] [Belediye Encümeni] [Belediye Meclisi Üyeleri] [Genel ve Mevcut Durum]
             [İlk Kuruluş Bilgileri] [Büyüme Zamanı] [Elma Cenneti] [eyes.gif (2438 bytes) EL ELE?¿
eyes.gif (2438 bytes)] [İlçenin Genel Tanıtımı]
                 [Mahalli İdareler Durumu] [Asayiş ve Güvenlik] [Sorunlar] [Çalışma ve Faaliyetler] [Öneriler !!!]
                        [2000/2001 Yatırımları] [Bize Mesaj Yazın] [Mesajlarınızı Okuyun] [Belediye ve Spor]


SEBEN CENNETİ GELİŞME PLANI

     Seben 1946 yılında ilçe olmuştur. 55 yıllık bir ilçe olarak bugünkü nüfusu köyleri ile beraber 8835’dir. Nüfusa kayıtlı olan nüfusumuz ise 44.822’dir. Rakamlardan da görüldüğü gibi Türkiye de en hızlı bir şekilde göç veren bir ilçedir.
     Yeterli istihdamın ve devlet yatırımların eksik olmasından gerek sanayi, gerek eğitim, gerek sağlık, gerekse ulaşımdan dolayı yeterli hizmetleri alamamıştır. Her türlü meyvenin yetiştiği bir bölge olup, sadece elma olarak yılda 25 bin ile 40 bin ton arasında elma yetiştiren ve yine günlük 40 ile 60 ton süt üreten üreticiye sahip bir bölgedir. Ürettiği meyveyi depolayabileceği yeterli soğuk hava depolarının, tasnifleme ve ambalajlama tesislerinin bulunmamasından dolayı ürettiği ürünü yeterli bir şekilde değerlendirememektedir. 1500 ton kapasiteli bir soğuk hava deposu olup, ihtiyacı 1/20’sini karşılamaktadır. Buradan da görüldüğü gibi sanayileşmenin Seben İlçesinde büyük bir önem arz etmektedir. Ve yine yaş üzüm, kiraz, şeftali, erik, dut, asma yaprağı gibi bir hayli sanayi hammaddesinin yetiştiren yetiştiriciye sahiptir. Bu konuda devlet yatırımlarında veya müteşebbislerin yatırım yapmaları konusunda gerekli kolaylıklar sağlanması halinde hem ülke ekonomisine hem de Seben halkının ekonomisine büyük katkıda bulunacağı bir gerçektir. Söz konusu olan elmanın 1500 tonluk soğuk hava deposuna dahi stoklar iken tasnifleme ve ambalajlamanın olmadığından gelişigüzel bir şekilde depolanmaktadır. Tasnifleme ve ambalajlamanın olması halinde elma üretim ve pazarlaması standart bir hale gelerek üretici ve satın alan firmalar arasındaki problemlerde kendi arasında çözülecektir. Tasnifleme ve ambalajlama dünya standartlarına geldiği zaman elmanın ihracatı mümkün olacaktır.
     Hayvancılığın ve çapa tarımının İlimiz ilçeleri içerisinde küçümsenemeyecek kadar iyi bir yere geldiği gerçektir. Çapa tarımında mevcut sulanabilen araziden ( 3960 hektar ) 25 bin, 40 bin ton arasında elma yetişmektedir. Ve yine sanayi tipi diye değerlendirdiğimiz 10 bin ton’un üzerinde olan meyvenin meyve konsantresi haline dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Ve yine üzüm, elma, dut gibi meyvelerin pekmez ve sirke sanayisinin oluşmasında bölgeye büyük bir ekonomik katkısı olacaktır. Kirazın, vişnenin, şeftalinin vs. yetişen tüm meyvelerin gerek sanayi olarak işlenmemesi halinde gerekse pazarlayacak Pazar bulunamadığından, bu üreticilerin ağaçlarını kesmek zorunda kalacağı bir gerçektir.
     Yukarıda bahsettiğimiz 3960 hektar araziden 25 ile 40 bin ton elma yetişir demiştik. Halbuki 57 bin dekar alanı kapsayan Haccağız Yaylası, Karlan Boğazı sulama göletinin yapılması halinde sulu tarıma geçilmesi halinde büyük bir meyve bölgesi meydana geleceğinden,yani üretim kapasitesi 300 bin ile 500 bin ton arasında olacaktır. Ve ahır hayvancılığındaki sanayi yemi yerine sulu tarımdan elde edilen kendi ürettiği yemini kullanacaktır.
     Seben-Bolu ve Seben-Nallıhan yolu 1940’lı yıllarda dedelerimizin kazma ve kürekleriyle açmış olduğu yol güzergahlarında seyretmektedir. O günün şartları ile yapılan yolların standartları çok düşük olup, ulaşımda zorlanılmaktadır. Günümüz teknolojik imkanları kullanılarak yolların az masraflı karayolları standardı seviyesine getirilmesi mümkündür. Yolların karayolları standardına getirilmesi halinde yatırım yapmaktan vazgeçen yatırımcıların yatırım yapmaları kaçınılmazdır. Bu yüzden yolların karayolları standardına getirilmesi zorunludur.
     Metropol kentlerinin ve büyük şehir belediyelerinin taşradan gelen göçlerle büyük ölçüde varoşların meydana gelmesinden olan rahatsızlıkların gözden kaçırılmamalıdır. Ancak, taşralardaki göçün durması için taşra belediyelerin ve yerel yönetimlerinin vermiş oldukları mücadeleler bu kuruluşların ekonomikman güçlü olmadıkların yeterli bir şekilde etkili olamamaktadır. Bolu İli, gelişme planının bu değerler göz önünde bulundurularak Seben gibi üretken bölgelere sahip çıkılması halinde bu planın önemli sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Sizlerden gelecek her türlü maddi ve manevi yardımlarınız sayesinde Seben Cenneti istediği konuma gelecektir...  
                                                                             İrtibat:   Belediye Başkanlığı:                         0 374 4113017
                                                                                            Belediye Hesap İşleri Müdürlüğü:
  0 374 4113106
                                                                                            Belediye Yazı İşleri Müdürlüğü:      
0 374 4113191

Ana Sayfa

bird.gif (6450 bytes)
sebenbelediyesi@hotmail.com
Sitenin Her Hakkı Saklıdır. Hiçbir Şekilde Alıntı Yapılamaz...
  Bu Site 800*600 Piksel Ayarında En İyi Sonucu Vermektedir...
Seben Cennetini Tüm Yönleri İle Tanıyabilirsiniz...
www.sebencenneti.cjb.net
Seben Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü'nün Hazırlamış Olduğu Web Sayfasını Ziyaret Edebilirsiniz....
www.seben.cjb.net
designer >>  Ulaş KOYUNCU
ulaskoyuncu@yahoo.com
© 2001